2012. március 4., vasárnap

Osztrák nagyvárosok: Innsbruck, SzG3

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén

Egyéb részletesebb beszámolók Ausztriából:

Bécs (Wien)
Grác (Graz)
- Fürstenfeld
- Güssing
- Weiz
Batthyányok földjén
- Végig a Rába (Raab) mentén
- Tabor
- St. Martin
Barenschützklamm, Ötschergraben
Wachau - Nibelungengau
Hohe Wand, Rax, Schneeberg
Osztrák várak, kastélyok
- Herberstei, a kastély és az állatkert
a Stubenbergersee és környéke


Innsbruck Tirol tartomány fővárosa, az Inn folyó mentén terül el, zömében a jobb parton, a folyó egy lapályosabb részén. Az északi oldalon találhatóak a magasabb hegyek, ezek a Karvendel hegységhez tartoznak. Ennek egyik csúcsára, a Hafelekar-ra, sikló + kötélpálya kombinációval könnyen fel is lehet jutni.
Tegyük le az autót a Belváros peremén, amely szokatlanul kicsi, néhány utca határolta kis terület, ám annál szebb. Az Universitäts utca sarkán kis tér található, ahol a képkeretbe állva már kész is a "keretes" fotó Innsbruckban c. alkotás

egy kis városi park - klikk és kész a fotó

Ettől nem messze, közvetlenül a Belváros külső peremén található a Hofburg (Rennweg). Ez egy barokk-rokokó stílusú volt császári palota, mely a XV.-XVI. században épült. Idővel földrengés, tűzvész pusztította el, és csak 1754-1777 közötti időben újították és alakították át jelenlegi formájára. A palotában megtekinthetőek a dísztermek, fogadószobák és a díszes lakószobák.

a Hofburg

Ha a Hofburg mellett balra befordulunk, gyakorlatilag 1 percen belül kiérhetünk az Inn partjára, ahol is megláthatjuk, hogy milyen szép a város elhelyezkedése: az egyik oldalon a város zöme, a másik oldalon 2000 m-es hegyek láncolata.

az Inn folyó
az Inn folyó

Elérve a hidat, ismét balra fordulva az Ottoburg mellett, eljutunk a Herzog Friedrich Straße-ra és egyben a Belvárosba.

az Ottoburg

Itt még néhány száz métert előre haladva jutunk el Innsbruck legnagyobb nevezetességéhez, ez a Goldenes Dachl (az Aranytető). Az Aranytető egy késő gótikus stílusban megépített erkély, melyet 3450 db tűzben aranyozott rézlemez fed. Az épület, melyhez I. Miksa császár 1500-ban a világhírű erkélyt hozzáillesztette, hercegi rezidencia. Innen gyönyörködött a császári udvar a téren nyüzsgő vásározókban, vagy a lovagi  tornákban,  vagy a felvonulásokban. 
Manapság is, ha jó idő van, vasárnap délben, néha este is, reneszánsz, vagy barokk muzsikát adnak elő a nagyérdeműnek.

a Goldenes Dachl
a Goldenes Dachl
a Goldenes Dachl

A Herzog Friedrich Straße az Aranytetőnél derékszögben megtörik és jobbra fordulva halad végig a Belvároson, majd néhány utcasarok után bele torkollik a Maria Theresien Straße-ba. 

a Belvárosban
a Belvárosban

Magáról a Belvárosról nem fogok sokat írni, szebbnél szebb épületek sorakoznak egymás után, valamint az is elmondható, hogy a cégérek paradicsoma is egyben. Több helyen megkóstoltuk, nagyon finom fagylaltot lehet itt kapni. Véleményem szerint az egyik legszebb, legegységesebb belváros Ausztriában.

a Belvárosban - cégér dömping
cégér a Belvárosban
cégér a Belvárosban
toronyóra
a Belvárosban

Ha elértük a Maria Theresien Str-t, azt tapasztalhatjuk, hogy az inkább egy hosszú és széles tér inkább, mint utca, hasonlatos a prágai Vencel térhez (csak ez itt sétáló utca), rengetek kerékpárossal. Ezzel el is hagytuk a közvetlen Belvárost. Az épületek is is nagyon szépek, csak sokkal levegősebb az utca.

a Maria Theresien Str. Belváros felé eső vége - a háttérben a Várostorony
a Maria Theresien Str.
a Maria Theresien Str., háttérben az Annasäule
a Maria Theresien Str. és az Annasäule
még egy toronyóra

Kifelé haladva baloldalt találhatunk egy jó bevásárló központot, az a Rathausgalerien. Ebben az a jó, hogy úgy elrejtették a házak közé, hogy alig lehet észrevenni, viszont nem "piszkít" bele a modernségével az utca egységes építészeti szerkezetébe. Figyelemre méltó a bejárati főfolyosó üveg tetőzete.


Ezzel nagyjából meg is néztük a belvárost, ám szerencsére Innsbruckban is található egy gyönyörű kastély - akárcsak Grácban - további látnivaló gyanánt. Ez a Schloß Ambrass. 


A kastélyt könnyű megtalálni, míg maga a város az autópálya É-i oldalán található, a kastély a D-i oldalon található. A legkönnyebb a pályaudvartól eljutni ide (autóval). A kastély mellett viszonylag kis parkoló található. A kastély a bécsi Szépművészeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum) fiókintézete. Itt mindjárt szeretném megjegyezni, hogy ez a kastély nem a hagyományosan eredetihez közelállóan berendezett szobákat és egyéb helyiségeket mutat be, ez tényleg egy kiállítási hely.
Ha leparkoltunk, akkor először a pénztárhoz kell járulni, e mellett található az eligazító tábla, amely a kastély szerkezetét és a kiállítások helyét mutatja.

Schloß Ambras - az eligazító tábla

Ha a vastag nyíl felől (a pénztárhelyiségen keresztül) kezdjük meg a kastély látogatásunkat, akkor először egy fegyvergyűjteményt tudunk megtekinteni, ez Ausztriában a 3. legnagyobb. A többi helyiségben értékes művészeti gyűjtemény található. A teraszos részről lehet a legjobban látni a kastélyt.

Schloß Ambras - ebben az épületrészben található a pénztár
Schloß Ambras - részlet a fegyvergyűjteményből
Schloß Ambras
Schloß Ambras - erről a teraszról készült a fenti kép

Ha végeztünk ezzel a résszel, ki kell menni az udvarra és a fenti kép alján lévő épületbe kell bemenni, ez a Spanyol terem (Spanischer Saal). A Spanyol terem 43 m hosszú és 27 teljes alakos hercegi freskó díszíti. Jelenleg komolyzenei koncerteket tartanak benne. Igazi remekmű a két végében található ajtó is.

Schloß Ambras - keresztül a parkon át a Spanyol terem felé
 Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal)
Schloß Ambras, Spanyol terem (Spanischer Saal), az egyik bejárati ajtó


Innen egy csigalépcsőn keresztül jutunk fel a felső várba. Itt az összes szinten (három emelet!) Habsburg portrékiállítás található, némelyik kép igen jeles festőtől: Cranach, Tiziano, Van Dyke, Velázquez, stb. Igen szép a várkápolna is.

Schloß Ambras - a várkápolna

Kijőve a kastélyból megcsodálhatjuk a kiállítási rész igen érdekes tetőszerkezetét is.

Schloß Ambras - a tetőszerkezet

A kastély mellett nagyon szép angol típusú park is található, itt érdemes egy jó nagyot sétálni.

Schloß Ambras - részlet a kastélyparkból

Ez a kastély is megjelenik egy 10 Eurós osztrák érmén (a Spanyol terem):


A környezet csodálatos, a park szép, szerintem egyszer meg lehet nézni egy háromszintes portrékiállítást is (ha talán többször nem is).

Ha tetszett, vagy hasznos volt a bejegyzés, kérlek jelöld meg a g+1-et (alul található)! Köszönöm!
Vissza a főoldalra (katalógus)
Ez itt egy hirdetés: professzionális angol és német nyelv oktatás Budapesten!
Klímaszerelés Budapesten és környékén

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése